ZVS/Bodemflex overleeft Almelose heksenketel

Niet verliezen was het devies, dat lukte. Maar ook niet gewonnen en met name op basis van de gecreëerde kansen had ZVS wel kunnen, en misschien ook wel moeten, winnen en dat is het andere gevoel dat heerste. Toch was het in meerdere opzichten een bijzondere avond in de 10-jarige geschiedenis van ZVS. Een reconstructie van de avond van 1 maart 2024 voor ZVS.
Het is rond de klok van 16:00 uur als de selectie van ZVS verzamelt bij Toren 4 voor de gezamenlijke maaltijd. Rond 17:15 uur vertrok de bus, met zowel spelers als aanhang aan boord, richting Almelo voor het duel met Heracles Almelo Futsal. Een belangrijk duel, want hoewel Heracles op de 4e plaats 6 punten achterstaat op nummer 2 ZVS, heeft Heracles nog wel 2 duels tegoed. Evenveel puntverlies dus. En aangezien ervan uit wordt gegaan dat de nummers 2 en 3 de nacompetitie ingaan, kan een van beide teams dus een mentale dreun geven.
Het is tegen 19:15 uur als ZVS de Stadionlaan van Almelo oprijdt. Met aan de ene kant het Erve Asito stadion van het ‘grote’ Heracles Almelo en aan de andere kant het strijdtoneel van deze avond, de IISPA Topsporthal. Een immense sporthal, met zelfs een waar doolhof aan kleedkamers. Als je denkt dat je de uitgang gevonden hebt, loop je zo tegen een glazen wand aan.
Tijdens de warming-up werd al duidelijk dat er al behoorlijk wat publiek zat en vlak voor de opkomst zat de IISPA-hal behoorlijk vol. Bijna alle plaatsen bezet. Net voorbij 20:30 uur doven de lichten en zorgde een duistere opkomst wel voor een fraaie sfeeractie. Eenmaal de lichten weer aan waren bleek het veld vol te liggen met zwarte slierten, afgeschoten door de harde kern van Heracles.
Maar dat was niet het enige, want op de tribune was inmiddels ook wat gaande. Een aantal aanhangers van ZVS, die naast de harde kern van Heracles was gaan zitten, hadden wat fysieke klappen gekregen van enkele Heracles-supporters en zo was niet alleen het opruimen van de slierten op de vloer de reden dat de aftrap wat vertraagd werd, ook moest dus op de tribune een brandje worden geblust. Toen dat eenmaal gebeurd was, was een kwartier later dan gepland de aftrap. Toch heerste wel een echte stadionsfeer in de zaal, juist gecreëerd door die aanhang van Heracles met trommels en zang. Ook meteen daardoor een intimiderende sfeer? Misschien, maar ZVS liet zich niet makkelijk van de wijs brengen bleek wel in de 1e helft.
Het was een 1e helft die in een hoog tempo werd gespeeld. Heracles had dan misschien meer balbezit, het was ZVS dat de grootste kansen creëerde. Maar tot een inzet tussen de palen kwamen ze niet. Zo verschenen Sjoerd van Lokven, Jim Mutsaars en Matthijs Bezem allen voor doelman Joey Hunting, maar op het moment van afronden liet men het een beetje afweten. Boyd van Dijk kon nog wel een inzet tussen de palen krijgen, maar Hunting lag met z’n lichaam in de weg.
Heracles was juist het dichtst bij een doelpunt. Tot 2x toe was Jayden Sapulete de schutter. Zijn eerste poging werd nog door Dennis Kapteijns van dichtbij gestopt, maar de 2e poging een paar minuten later spatte uiteen op de paal. ZVS speelde een goede wedstrijd en er was ook verder geen vuiltje aan de lucht. Goede sfeer, (heel) veel publiek en een leuke wedstrijd. Totdat er nog maar 1 minuut en 4 seconden te spelen waren in de 1e helft. Ineens werd er vanuit het al eerdergenoemde sfeervak van Heracles Almelo van alles op het veld gegooid. Blikjes, (plastic)flesjes en dan ook weer de confrontatie opzoeken met de aanhang van ZVS, waardoor het opnieuw escaleerde op de tribune.
Zodoende gingen beide ploegen dus eerder dan gepland naar de kleedkamer, en de vraag was, is het nog verantwoord om in deze sfeer door te spelen? Het was de bedoeling om rond 21:45 uur verder te gaan, maar zelfs dat tijdstip werd niet gehaald. Pas om 22:00 uur, het duel lag dan al 45 minuten stil, kon er, nadat de zaalspeaker de toeschouwers had toegesproken, weer verder worden gespeeld. Het ZVS-publiek dat dus mee was gekomen verhuisde nu uit veiligheidsredenen, naar de tribune aan de overzijde. Zou ZVS door de recente gebeurtenissen toch wat anders in de schoenen staan? Of blijft ZVS z’n niveau van voor het incident vasthouden.
Het was het laatste, want ook na de lange gedwongen pauze speelde ZVS sterk. Met eigenlijk hetzelfde beeld als in de 1e helft (die nog wel werd afgemaakt, waarna meteen met de 2e helft werd begonnen). Heracles voornamelijk het balbezit, ZVS de kansen, want ook nu kregen met name Sjoerd en Jim kansen genoeg op de 0-1, maar weer faalde ZVS op het moment van afronden. En als er dan een inzet tussen de palen kwam, redde Hunting vrijwel altijd staand met de voeten.
Aan de andere kant moest Dennis ingrijpen toen Sapulete voor z’n neus verscheen. Het publiek verveelde zich ook in de 2e helft niet, er gebeurde nog steeds genoeg in dit duel, maar doelpunten bleven maar uit. En dat ZVS het goed bleef doen frustreerde klaarblijkelijk Abdullah Aykutlu, die eens wilde proberen of hij dwars door Sjoerd heen zou kunnen. Dat lukte niet en mocht blij zijn met slechts geel.
Met nog 8 minuten te gaan kreeg Heracles de grootste kans van de 2e helft. Boaz Smits draaide snel weg en schoot ook vrijwel net zo snel vol tegen de paal. Het was het signaal voor de slotfase, want die was voornamelijk voor de thuisploeg. ZVS begon langzaam door z’n krachten heen te raken. Het was misschien nog net niet lopen met de tong op de schoen, maar veel scheelde het niet.
Net als de uitwedstrijd tegen SC Olympic kon ZVS een behoorlijk hete slotfase tegemoet zien met de volle IISPA-hal erachter. Toch hield ZVS knap stand en iets voor 22:45 uur tikte de laatste seconden weg en was ZVS achteraf gezien met 0-0 de morele winnaar en overleefde het de ware heksenketel van Almelo. Een gelijkspel was ook een resultaat dat paste bij dit duel, want, buiten de incidenten op de tribune, was de wedstrijd pure reclame voor het zaalvoetbal. Alleen het enige wat ontbrak waren de doelpunten.
ZVS kon echter niet meteen weg. Er waren signalen dat er nog enkele supporters van Heracles zowel in de sporthal als voor de ingang de ZVS’ers stonden op te wachten. Pas rond 23:20 uur kon ZVS, onder politiebegeleiding, Almelo verlaten. En pas om 01:30 uur arriveerde men pas terug in Gestel. Einde van het avondje Almelo in de nodige opzichten.
ZVS heeft dus met succes een aanval van Heracles Almelo afgeslagen, maar toch overheerste ook wel het gevoel dat een stunt in de vorm van een zege er ook gewoon inzat.
Aanstaande vrijdag speelt ZVS in eigen huis gaan tegen HHC Hardenberg.

1-3-2024