Interview met Matthijs Bezem (ZVS1)

Voetbalclub(s) tot op heden:
Zwaluw VFC
FC Den Bosch

Bij ZVS sinds:
2022

Hoe ben je bij de club gekomen?
Johan heeft een tijdje geleden contact met me opgenomen en gevraagd of ik geinteresseerd was om een keer een oefenpotje mee te spelen in de zaal. Toen heb ik meegedaan en het beviel me erg goed, en schijnbaar vond Johan ook dat ik het niveau wel aankon. Sindsdien zit ik bij de selectie.

Had je voorheen al in de zaal gespeeld?
Vroeger in de jeugd bij Fc Den Bosch heb ik weleens een toernooitje in de zaal gespeeld maar verder ben ik eigenlijk verder nog niet in aanraking geweest met zaalvoetbal.

Hoe bevalt het bij ZVS?
Het bevalt tot zover erg goed! Het niveau is erg hoog en we hebben een gezellige groep die er allemaal graag voor willen gaan. Daardoor word er af en toe ook resultaat geboekt.

Wat is het grote verschil met het veld?
De snelheid en de intensiviteit zijn voor mij de twee grootste verschillen met het veld. Aangezien ik normaal centraal verdediger speel op het veld hoef ik na een gegeven pass vaak niet gelijk door te lopen of een loopactie te maken. Als je in de zaal een pass geeft of onder druk komt moet je gelijk doorlopen en weer vrij komen en actief naar de ruimte zoeken. Ook zijn er veel minder rustmomenten in de zaal dan op het veld wat op het begin wel erg wennen voor me was. Ik begin langzamerhand wel wat beter nu de handigheidjes te leren in de zaal die me energie besparen.

Je bent pas kort bij de groep en dus ook op dit landelijke niveau: is het pittig?
Het is zeker een hele uitdaging en zeker op het begin. Ik sta nu opeens te spelen met en tegen jongens die al jaren in de zaal spelen en dus het wat beter doorhebben wanneer er wat precies moet gebeuren. Ook zijn de meeste tegenstanders erg snel en behendig wat lastig te verdedigen is. Ik moest dus ook zeker op het begin wat meer leren om vaker mijn lichaam te gebruiken

Dit jaar ook je 1e Meierijcup met Zwaluw VFC en direct winnen; hoe was dat?
Dat was echt een geweldige ervaring die niemand aan had zien komen! We hadden zeker wat geluk met penalty’s maar vooral door goed verdedigen en counters hebben we het wel zelf afgedwongen.

Samen met Martin sta je ook bovenaan met Zwaluw VFC.
Heeft dat invloed op de zaal voor jou?


In principe niet, maar het zou natuurlijk wel heel mooi zijn als we dit seizoen kampioen kunnen worden en ook nog eens kunnen presteren in de zaal met ZVS. Daar denk je toch wel een beetje aan.

Onlangs was je uitgenodigd voor Oranje O19 en had je een trainingsactiviteit in Zeist; was je verrast met de uitnodiging en deel je ervaringen eens?
Ik had zeker nooit verwacht dat ik dit ooit zou mee mogen maken. Het was wel heel erg leuk en mooi om het een keer gedaan te hebben. Voetballen op de KNVB campus met minimaal 12 stafleden liet wel zien dat het echt heel serieus was. Ik was ook best wel zenuwachtig omdat ook deze jongens allemaal al wel lang in de zaal speelde maar uiteindelijk vond ik het best goed gaan.

Tot slot nog iets te melden voor voetballiefhebbers mbt zaalvoetbal?
Zeker! Ik hoor van veel mensen vaak dat ze denken dat zaalvoetbal heel erg blessuregevoelig is. Daar heb ik zelf nog nauwelijks iets van gemerkt. Verder is het goed voor de techniek en handelingssnelheid dus zeker aan te raden voor veel mensen om te proberen!

3-3-2023